ТВОРЦИ КЪМ УПРАВНИЦИТЕ: ИМЕНУВАЙТЕ ПЛОЩАДА „ПОЕЗИЯ“, НЕ „ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ“

контакти

Предложението да бъде именуван площадът пред кино „Планета Пайнер“ в Димитровград на първия демократично избран президент на Република България – д-р Желю Желев, явно е „наострило“ творци, които дни след обявяването, излизат с категорична позиция. Както izvestnik.info първи писа, предложението дойде от председателя на Общинския съвет Стефан Димитров и общинският съветник от коалиция „Да за Димитровград“ Калинка Монева.

В следващите редове публикуваме обръщението – позиция на творци от Димитровград.

До ръководителите на Община Димитровград 

Господа държавници,

Обръщаме се към Вас с ясната и категорична позиция, по отношение на евентуалното наименуване на площада пред комплекс „Планета-Пайнер” на името на покойния експрезидент Желю Желев. Доброто име на Желю Желев, както от нас, така и от младите хора на България се свързва с началните години на прехода, възприемани като време на нравствен, културен и икономически упадък! В исторически план – трябва да мине време, за да  се даде една по-достоверна оценка на личности и събития!

И най-важното, за нас  димитровградчани е, че този площад е свързан с чудесната скулпторна композиция „Колона на изкуствата” на големия творец Крум Дамянов.

Още преди три десетилетия гражданите на любимия ни град я кръстиха „Трите музи” ( на изкуствата). Преди петнадесет години достолепния общественик Г. Василевски предложи площада да се наименува – площад „Поезия” и то не заради самоцелната естетика на тази дума. А защото на този площад се провеждаха десетки пъти празниците на поезията „Пеньо Пенев”! Тук звучаха гласовете на творци като Валери Петров, Булат Окуджава, Христо Фотев, Павел Матев, Николай Кънчев, Стефан Цанев и десетки други, които получаваха своето творческо признание от димитровградчани и високата награда носеща името на духовната емблема на града Пеньо Пенев, именно на този площад!

Господа държавници,

още веднъж се обръщаме към Вас да се опрете на народната мъдрост: „Десет пъти мери, веднъж режи!”

А нашата позиция относно името на площада е ясна: площад „ПОЕЗИЯ” – първо защото има история тук, второ защото името носи своята у н и к а л н о с т  (поне в Европа няма площад  с такова наименование!) и не на последно място ако разлистите вестниците от 1998, 1999, 2000, 2001 г. и т.н. ще се убедите, че там навсякъде се акцентува на това наименование! А също така достойна гражданственост има и в името „Трите музи” – а това е свързано и с културната и архитектурна архитектоника не само на целия булевард , но и на бъдещите перспективи за културни забележителности на любимия ни град!

Разчитаме на Вашето разумно отношение по темата!

С уважение:

Кръстю Кръстев – почетен гражданин на Димитровград, член на Съюза на българските писатели София;

Демир Демирев – творчески секретар на Дружеството на писателите;

Елена Георгиева – историк;

Ваня Данева – писателка, член на СНБП;

Величка Петрова – поетеса, член на СНБП;

Живка Шишкова – Гл. уредник на Дом-музей „Пеньо Пенев”;

Петко Каневски – поет, член на Съюза на бълг. писатели София;

Анелия Радева – секретар на КДК;

Николай Ганчев – писател;

Живко Василев – музикант;

Гроздан Грозев – скулптор;

Маргарита Симеонова – драматург;

Тодор Боянов – режисьор;

Митя Йорданов – диригент;

Иван Габров – музикант;Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук