ТВОРБА НА МИХАЛИС ГАРУДИС СРЕД ЦЕННИТЕ В КОЛЕКЦИЯТА НА КТБ. В ДИМИТРОВГРАД – НА ОТКРИТО

Творба на известния гръцки художник от български произход Михалис Гарудис бе открита в КТБ, част от колекцията на Цветан Василев. Картината е сред общо 160 иззети досега от централата на банката и се нарежда сред най-ценните. Те се съхраняват в Националния исторически музей /НИМ/, като скоро ще станат 340, изнасяни на партиди.

Сред картините най-много ми харесва тази на моя приятел Михалис Гарудис. Той, преди да се пресели в Солун, е живял  Созопол и София, коментира пред БТВ директорът на НИМ Божидар Димитров. Той уточни, че картините в момента се съхраняват в Националния музей, като към момента не е ясно какво точно ще се случи с тях.  Mihalis-Garudis-kartina

Малко известен сред широката публика е факта, че произведение на световноизвестния творец краси центъра на Димитровград. „Единство на науката и практиката“ се нарича творбата, намираща се на открито – на бул. „Г. С. Раквски“ 19, на сградата на бивш ТПК „Лиляна Димитрова“, сега „ЛиДи“. Тя представлява декоративна мозайка от камък, правена през 1975 г. от Михалис Гарудис, в съавторство с Кольо Гецов.

Монументът не е сред най-добрите от творчеството на Михалис Гарудис. Той не е характерен за неговата работа през годините, но показва първите му стъпки, коментира Надежда Стойнева, главен уредник на Градска художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград. Уредникът разкри още, че има още един стенопис в ОУ „Пенчо Славейков“, дело на гръцкия художник, в съавторство с Петко Чурчулиев и Кольо Гецов. Картини на Михалис Гарудис не са заведени във фонда на димитровградската галерия. Негови произведения, обаче, са били показвани в изложби през 2012-а и 2013 година.

office2 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук