ТАЛАНТИ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В ЗАЛА „АСЕН КРАЙШНИКОВ“

контакти

Талантливите димитровградчани – скулпторът Гроздан Грозев и художникът Йордан Йорданов, представиха съвместна изложба в зала „Асен Крайшников“. Откри я заместник-председателят на общинския съвет Димитър Петров, пожелавайки успех на двамата творци.

Творбите представи Румяна Монева от Дружеството на художниците в Димитровград. Тя определи картините на Йордан Йорданов като обединени около модерната концепция, където акцентът е посланието, а формата – само изразно средство. В творчеството си експериментира с живописната техника, маркирайки индивидуалност, което го прави интересен и разпознаваем за публиката.

Скулптурите и пластики на Гроздан Грозев създават впечатление за последователно развитие. Идеите взаимно се пораждат и всяка следваща доразвива предишната, допълни Румяна Монева. Авторът представи пред публика пластики и изкуствен камък, обединени от библейски, митологични теми и история на религиите.

Кратки биографични справки на двамата творци представи секретарят на Клуба на дейците на културата /КДК/ – Анелия Радева.

Йордан Йорданов живее и работи в родния си град. Завършил е Художествената академия в София, специалност „Изобразително изкуство“. Един от най-добрите акварелисти не само в Димитровград и областта. Специалността, но и страстта му са пейзажите и портретите. Има поредица участия в страната, Италия, Турция, Испания и др. Пейзажите му притежават частни колекционери в страната и чужбина.

Гроздан Грозев завършва Художествено училище. Учи скулптура в Перуджа – Италия. Завършва в Духовната академия – София, „Християнско изкуство“. Член е на Управителния съвет на реставраторите в България. Има публикации в областта на християнската етика и естетика. Участва в множество самостоятелни и общи изложби в страната, Италия, Белгия, Турция и др. Изработва бронзови и мраморни пластики, архитектурни декорации и дизайн. Негови творби също са притежания на наши и чуждестранни колекционери. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук