Тайно се изнасят маски към Румъния и Гърция, явно се внасят от Турция

Румънец е бил задържан на Граничен контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ Дунав мост – Русе, при опит да изнесе от страната 20 000 маски за еднократна употреба, съобщават от МВР.

Вчера, пък, от ведомството информираха, че на ГКПП Капитан Петко войвода е спипан грък, опитал да изнесе към Гърция 7850 медицински  предпазни маски.

От Министерството на здравеопазването съобщиха същевременно, че рано тази сутрин е пристигнал първият камион с лични предпазни средства, които министър-председателят Бойко Борисов договори по време на посещението си в Турция.

Румънецът натоварил във Форда си 34 кашона с маски за еднократна употреба. Той е спипан, след предприетите мерки, във връзка с коронавируса, а стоката е иззета. Гъркът, пък, бе хванат с Нисан, по същата линия.

Иначе, от Турция страната ни ще получи общо 50 000 броя предпазни маски, 100 000 броя защитни очила, 100 000 броя лично предпазно облекло и 150 000 броя калцуни. Направените предварителни разчети показват, че това количество предпазни средства може да стигне за нуждите на лечебните заведения и други структури за близо месец.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който беше на ГКПП Капитан Андреево, където пристигнаха доставките от Турция, посочи че личните предпазни средства ще бъдат транспортирани в склад на здравното министерство, откъдето, посредством регионалните здравни инспекции, ще бъдат предоставени на лечебни заведения, центрове за спешна медицинска помощ и други структури.

„Трябва да покрием нуждите на хората, които са на първа линия – спешни приемни отделения, гранични пунктове, полиция, НАП и т. н. Непрекъснато се правят дарения от предпазни средства на нашите регионални здравни власти. Те ги разпределят моментално по болници, центрове, ДКЦ-та, за да може хората да бъдат съхранени. Много е важно да защитим лекарите и сестрите“, коментира д-р Бойко Пенков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук