ТАБЛЕТ ЗА СМЕТ ОТ ПЪРВИЯ РЕЦИКЛИРАЩ ЦЕНТЪР

контакти

Таблет за смет ще получи един щастливец, ако хвърля ненужното в първия Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци от опаковки. За целта ще се участва в томбола. Тя стартира от днес, когато официално бе откри Центъра, намиращ се до бившото АПК в Димитровград.

Машината приема стъклени бутилки, пластмасови PET бутилки, метални кенчета. Не приема смачкани опаковки, опаковки пълни с течности, съклени буркани, консервни кутии, аерозоли и други подобни видове. Неприетият боклук може да бъде изхвърлен в контейнери за разделно събиране, поставени до машината. При звуков сигнал, трябва да се изчака рестарт и т. н. Такъв рестарт се случи на общинския съветник Катя Панева. Тя дори се пошегува, че така било по сценарий.

Опаковките трябва да се пускат с дъното напред. След това се натиска зеления бутон и се изчаква талон за участие в томболата. Талоните трябва да се предават в общината. Печелившият ще бъде изтеглен на 15 декември. Условието е един участник да е пуснал 50 опаковки или съответно да има 50 талончета. Повече информация може да се получи в скоро време на странициците на Асоциацията на рециклиращата индустрия /АРИ/ и на община Димитровград.

Откриването на Рециклиращия център осъществиха кметът на общината Иво Димов и председателят на АРИ Иво Георгиев. Технологията се въвежда в България за първи път. Целта е да обвържем разделното събиране на отпадъци с намаляването на такса смет. Идеята бе машината да дава монети срещу опаковките. Законодателството обаче не позволява това. В близко бъдеще ще помислим по въпроса. Засега смятаме да направим томбола, каза Иво Георгиев, който благодари на общината за отзивчивостта. Няма как да не подкрепя този проект и да направя възможното за достигане до успешен край. Всяка година таксите за смет се повишават. Освен да замразим таксата до 2016 г., трябва да ускорим процеса за разделно събиране като една държава от Европейския съюз.

В Европа до този момент имаше 55 държави, въвели такава технология. От днес бройката се увеличава с една, включвайки и нашата страна. Става дума за най-висок клас тройно събиране на отпадъци. 

Рекламна къща 4 – креативност и качество Х 4: rk4.dgportal.eu Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук