С 32 повече са загиналите в катастрофи. Искат нов метод за контрол на движението

За нов метод за контрол на движението настоява Институтът за пътна безопасност (ИПБ), тъй като е увеличен броят на загиналите и ранените в катастрофи, повече са станали и шофьорите-нарушители, които не са санкционирани.

ИПБ прави анализ на ефективността на пътния контрол върху пътнотранспортния травматизъм от началото на годината досега, по данни предоставени от МВР.

От началото на 2021 година до днешния 27 октомври загиналите в пътнотранспортни произшествия (птп) са 405 души, което е с 32 души повече спрямо същия период на 2020 година.

В информацията се посочва, че на 18 юни тази година министърът на вътрешните работи разпорежда камерите да се разполагат на места, с концентрация на тежки птп, които да бъдат видими от останалите участници в движението. За този период са издадени 349 251 броя електронни фиша за установена превишена скорост. В отговор до ИПБ, МВР казва, че не знае колко от тези нарушения на скоростта са извършени на места с концентрация на тежки птп.

Констатира се, че платените електронни фишове за изследвания период са 51 760 бр., което представлява 14% от всички издадени ел. фишове, както и увеличение на жертвите с над 35% от птп през летните месеци /периодът, в който действа разпореждането на министъра на вътрешните работи/.

След разпореждането е налице увеличен пътнотранспортен травматизъм, като заплащането на глобите от констатираните нарушения за скорост е спаднало с повече от 40% спрямо същия период на миналата година. Това е довело до извършване на повече нарушения от страна на водачите на моторни превозни средства, без те да бъдат санкционирани/превентирани. Необходимо е отмяна на разпореждането и създаване на нова методология за контрол на пътното движение. В противен случай безопасността на движението в транспортната ни система ще продължи да се извършва в нестабилна външна среда, се казва в анализа на ИПБ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук