С 28 гласа „За“, три „Против“ и един „Въздържал се“, приеха бюджета на Димитровград

С 24 гласа „За“, три „Против“ и един „Въздържал се“, бюджетът на Община Димитровград бе приет на извънредна сесия тази вечер. Това не мина без дебати, но в крайна сметка финансовата рамка в размер на рекордните 60 639 660 лв., в които влизат 32 031 031 лв. приходи за делегирани от държавата дейности и 28 608 629 лв. приходи от местни дейности, бе приета за по-малко от час.

Проектобюджетът за 2022 година ще бъде първият общински бюджет съставен, приет и изпълняван в условията на неприет и обнародван до края на предходната година Закон за държавния бюджет, продължаващата вече две години извънредна епидемична обстановка, породена от COVID-19 и криза, породена от ръста на цените на енергоносителите и материалите, бе анонсирал в началото на докладната общинският кмет Иво Димов, с подробно обяснение, по-нататък, какви средства и в какви размери са предвидени за различните дейности.

При обсъждането първи реагираха от съветническата група на БСП. Като принос и на партията, част от управляващата коалиция, за повечето приходи от държавата, определи растежа председателят Пламен Панев, докато колегата му шеф на съветническата група на социалистите Сашо Спасов благодари на екипа, положил огромен труд за изготвяне на бюджетната рамка.

Това, че бюджетът е рекордно голям, не значи почти нищо – изказа свое мнение кметът Иво Димов. – „Блатът на пицата“ е голям, но по него няма кой-знае какво. Бюджетът е с ръст, понеже има много преходни остатъци от предишни години. Капиталовата рамка наистина е с 30% увеличена, но с нея едва ли ще можем да извършим същите дейности като преди, понеже всички цени са увеличени, обоснова се Димов, определяйки 2022 година като трудна, нетипична и невъзможна за планиране.

В бюджета не виждам политики. Има предложения на парче, но не и дългосрочни политики, критикува финансовата разработка Калина Монева от „Движение Заедно за промяна“. Твърдението тя мотивира с няколко примера, като предвидените за ремонти на 115 детски площадки едва 50 000 лв. – крайно недостатъчни, според нея, тъй като Димитровград е известен като „Община приятел на детето“.

Предвиденото в бюджета за спорт и култура също стана обект на критика от Монева. Къде са парите за ученическите отбори и техните треньори, попита тя. – Къде са кадрите в културата? Да, ще имаме обновени театър и Културен дом „Химик“, но къде са артистите? Бюджетът трябва да отразява каква култура и какъв спорт ще правим, а не само какви ремонти. Градът се превръща в спалня за възрастни хора. Няма да гласувам за този бюджет, категорична бе съветничката от „Движение Заедно за промяна“.

Че ще изрази такъв вот заяви и Мартин Колев от същата група. Не се прави нищо за увеличаване на собствените приходи на Общината, нищо не се прави по въпроса с пазара, а той трябва да влезе в 21 век, за да го задържим. Оказва се, че започваме да разчитаме само на приходи от държавния бюджет. Очаквах да видя и „по-разчупена“ Капиталова програма на общината, изрази разочарование Колев.

Имате право на становище, наистина, но нищо съществено не чух в изказванията и на двамата, репликира кметът Иво Димов, подкрепяйки думите си с кратък разбор на двете изказвания.

Общината не е забавила проекта за рехабилитация на 10 км. от Републикански път през Радиево, отговори той на председателя на „Движение Заедно за промяна“ Стефан Димитров, задал въпроса каква е съдбата на този, чакащ ремонт участък. Според някои институции именно общината го е забавила, аргументира се Димитров.

Нямаме ангажимент, освен осигуряване на тръбите за канализацията, които сме купили и стоят. Но по отношение на цялостния проект, не мога да кажа, кога ще стартират дейностите. Още десетки километри Републикански пътища чакат финансиране, поясни кметът.

И тъй като други въпроси от страна на съветници нямаше, председателят на Местния парламент Гергана Кръстева обяви гласуване, резултатът от което вече посочихме.

А Бюджета на Общината за 2022 година, в пълен вид, може да видите ТУК с изтегляне на прикачения файл. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук