С ЧАВГИ ЦЕЛЯТ ЗВЕЗДИТЕ В БРЯСТ

контакти

Стотици чавги ще бъдат изстреляни на 22 февруари в Бряст. Така, по традиция, димитровградското село ще отбележи Сирни Заговезни, който празник е подвижен, свързан с Великден.

Чавгата е изработена от дърво. Пали се задния и край, хваща се с една пръчка и се хвърля. Като се изстреля, почва да се върти и да свети. Наистина прилича малко на ракета, но не е ракета. По-скоро е запалена стрела. В миналото са казвали, че колкото по-далече стигне, по-дълъг ще е живота на този, на когото е наречена, коментира Недялка Гочева, секретар на читалище „Пробуда“.

Мятането на чавгите в Бряст започва от 17:30 часа, като продължава повече от два часа. Хвърлените запалени стрели сякаш се отправят към звездите и за миг стават като тях, символизирайки стремежите на човека да се развива. През тази година в читалището ще направят 180 чавги. Такива ще майсторят и по домакинствата. Част от тях ще бъдат изстреляни на празника, останалите ще се раздават на гости и приятели.

Малко по рано на 22 февруари, от 15:30 часа, Сирни Заговезни ще започне с конкурс за най-добра чавга и празнично ястие. Той ще бъде съпътстван с песни и танци.

rk4_banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук