С ФОРУМ ОТБЕЛЯЗАХА ЧЕТВЪРТ ВЕК ДЕМОКРАТИЧНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ

контакти

С форум в Димитровград бе отбелязан четвърт век от конституирането на първите демократични общински съвети в България. Инициативата, свързана актовете на местните парламенти и общинската собственост, бе по инициатива на председателя на ОбС Димитровград Гергана Кръстева. Тя откри форума, заедно с кмета Иво Димов и Стефан Тодоров, главен експерт в Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство в Народното събрание. Участие взеха представители на Общински съвети и Общински администрации от региона.

obs-obuchenie1За първи път, Димитровград е домакин на подобно събитие в област Хасково. Идеята е да отпразнуваме в работна среда 25-годишнината от формирането на първите демократично избрани Общински съвети в България, което става през октомври месец 1991 г. Това подчерта Гергана Кръстева, която изрази надежди, че и други общини ще поемат щафетата, за да организират подобни форуми.

Нормативната база е в динамичен и постоянно променящ се процес. За нас е трудно да обхванем всички промени, които прави Народното събрание. Затова такъв вид семинари са полезни и за администрациите, и за местните парламенти, коментира Иво Димов.auto-banner

Общините, напоследък, получават повече правомощия, част от които обаче не са финансово обезпечени. Трябва да се търсят нови източници за приходи, за да не се затрудняват местните власти при реализирането на дейностите, заяви Стефан Тодоров.

Според главния експерт, от няколко години се приемат стратегии за децентрализация. Нещата, поне на книга, отговарят на изискванията, но е нужно да се свърши още много работа, за да станат факт и на практика.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук