С ФЕСТИВАЛ ЧЕСТВАТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК В СКОБЕЛЕВО

Първи регионален фестивал „Турското робство и борбата за освобождение в българското народно творчество“ организира в Скобелево читалище „Искрица“. Той ще се проведе на 2 март по повод Националния празник на България, отбелязван на 3 март.

Програмата започва от 10:30 часа с поклонение пред паметната плоча на генерал Скобелев в димитровградското село. Гости на събитието ще бъдат почти всички читалища от община Димитровград, поканени са и самодейците от чирпанското читалище „Пейо Яворов“. Основен момент на фестивала ще бъде изпълненията на народни и възрожденски песни. Ще има и много индивидуални изяви и рецитали.

До този момент празнувахме Националния празник вяло. Решихме да разнообразим, защото това е най-великата дата в историята на България. Още повече, че сме длъжници на нашия патрон. За генерал Михаил Скобелев историята казва, че е имал определяща роля за изхода на Руско-турската освободителна война. Белият генерал, както го наричат, преминал с армията си през селото в началото на 1878 г. Тогава то се е казвало Карахасърли. В чест на преминаването на Скобелев, хората веднага след това го кръщават на него, разказа председателят на скобелевското читалище Янка Христозова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук