С ТРЕНИРОВЪЧНА БАНКА УЧЕНИЦИ СЪБИРАТ СРЕДСТВА ЗА ИН ВИТРО

ин витро
контакти

[quote]АМБИЦИЯТА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА Е ДА СЕ ПОМОГНЕ НА ТРИ ИЛИ ЧЕТИРИ СЕМЕЙСТВА[/quote]

Ученици от 11 клас във Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров” – Хасково, специалност „банково дело”, ще събират средства за двойки с репродуктивни проблеми. На 18 и 19 април ще бъдат в Пловдив, където ще участват в Международен панаир на тренировъчните фирми. Там ще представят т. нар. „тренировъчна банка”. Идеята им е в същото време да организират благотворителна акция за събиране на средства за ин витро. Става дума за ученици, които подготвят в училище тренировъчно предприятие, в което се стимулира реална дейност.

При представянето в Пловдив ние трябва да бъдем максимално близо до истинската банка. Тя, наред с кредити, влогове, депозити, карти и др., в много случаи инициира и дарителски кампании. Оттам тръгна идеята да помогнем с реално събрани средства. На форума се работи само с виртуални пари. Ние обаче получихме разрешение от организаторите да поставим урна, в която да събираме истински. Така чрез нашата тренировъна банка да осигурим средства за хора с репродуктивни проблеми. Това разказаха ученичките Златомира и Моника, заедно със своя преподавател Славейка Запрянова. Те дойдоха на пресконференция, организаирана съвместно от местната власт в Димитровград и фондация „Искам бебе”. Тя бе свързана със създадения наскоро общински фонд „Ин витро”. На нея присъстваха инициаторът за създаване на фонда – общинската съветничка Катя Панева, Радина Велчева, създател на фондация „Искам бебе”, експерта от същата – Лидия Чобанова, както и Антоанета Стефанова, преминала през ин витро процедури. Събитието уважиха също, председателят на общинския съвет Стефан Димитров, кметът Иво Димов, председателят на комисията „Здравеопазване и социални дейности” Вълчо Митрушев, общинските съветнчки Виолета Желева и Галина Чингарова, в качеството им на членове на фонда, специалисти от администрацията.

Радина Велчева сподели, че най-голямото постижение на фондацията е образувания през 2009 г. Национален фонд „Ин витро”, заедно със сдружение „Зачатие”. Според нея, повече от 15 000 двойки са се възползвали засега от него, като до момента има родени 3000 бебета. Информира, че Димитровград е 27-я град, в който се създава подобен общински фонд.

Амбицията през тази година е да помогнем на 3 или 4 семейства с репродуктивни проблеми. Заделихме 15 хил. лв., които ще бъдат в помощ на семействата, не толкова финансово, колкото емоционално. Решили сме да направим кампании, да съберем средства, които да бъдат преведени на сметка на фонда, каза Катя Панева. Тя допълни, че на сайта на общината е качена информация, нужна за събиране на документация от семейства и двойки живеещи на семейни начала, които имат подобен род проблеми. Набирането на кандидати за финансиране тече до 6 май.

Днес, от 10 часа, в Клуба на дейците на културата /КДК/ ще се проведе беседа с представителите на „Искам бебе”. За нея ще пристигнат членове на фонд „Ин витро” – Стара Загора. Ще обсъдят съдействието, помощта и разбирането, от които двойките с репродуктивни проблеми имат нужда да срещнат по пътя към жадуваното майчинствоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук