С ритуал в Горски извор откриха жътвата в община Димитровград

контакти

Ритуално зажънване организираха в село Горски извор. С него бе открита и жътвата на територията на общината. Символичен старт даде кметът на Димитровград Иво Димов. Преди това бе отслужен водосвет.

През тази година за първи път решихме да направим ритуално зажънване, по предложение на земеделците в нашето село. Организирахме го своевременно, за да покажем, че сме задружни. Нека бъдем живи и здрави, да има берекет, годината да е добра и да успеем да приберем реколтата, пожела кметът на Горски извор Ангел Георгиев.

Земеделски район сме, така че традициите трябва да се спазват. Няма нищо по-голямо от хляба. Надявам се годината наистина да бъде плодородна, заяви кметът на Димитровград Иво Димов и пожела успешна жътва на всички.

Песни и зажънване със сърп и паламарка съпътстваха празника. След това в житния блок влезе и първият комбайн…

Около 22 хил. дка е обработваемата земя в Горски извор. В по-голямата си част те са засети с жито, ечемик, слънчоглед, малка част е зеленчукопроизводство.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук