С пример обясниха защо държавата трябва да се меси по-малко в бизнеса

Регионите, привличащи млади хора, се възползват от растежа. Хасково тепърва ще развива периферията си

Представете си, че отваряте месарница. Започвате да печелите, пазаруващите се увеличават, наемате още хора, печелите още повече. Започвате да давате заплати и да плащате по-големи данъци. В един момент държавата решава да направи месарница на отсрещната улица, с вашите пари, с вашите данъци. Всички отиват да пазаруват там, защото месото там е по-евтино от вашето, тъй като държавната месарница не се интересува от това да прави печалба, поради социалния си ангажимент. Просто някой политик е решил да обещае на хората, месото да не струва пет, а три лева. Всички хора отиват да пазаруват там. Вие спирате да печелите, махате персонал, намалявате заплатите, започвате да плащате все по-малко данъци… до момента на фалит. В същото време, държавната месарница, която през този период е работела на загуба, но през вашите данъци е дотирала процеса, вече няма откъде да взема данъци, защото вие не плащате. Държавният магазин, след това също затваря, а хората няма откъде да пазаруват. Политикът, изпълнил обещанието си, с идеята да направи нещо за хората, отдавна вече не е измежду политиците, които вземат решения, или е намерил за нещо друго да обещава.

Този пример даде Александър Владимиров, социолог в Института за дясна политика, при организираната от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ – Хасково церемония за отличаване на социално отговорни компании и личности. Така Владимиров се опита да обясни, че колкото по-малко държава има в бизнеса, толкова по-добре за всички. Според него, ролята на държавата трябва да бъде на регулатор и да пази реда при правенето на бизнес.

Събитието премина с кратки лекции на икономисти и експерти, представители на институции. Сред тях бе Светла Костадинова Изпълнителен директор на Института за пазарна икономика /ИПИ/, която направи сравнение в икономиката на местно и национално ниво.

Икономиката на страната се развива напред и нагоре. Регионите, които успяват да задържат и привлекат млади хора от други места, успяват да се възползват най-много от растежа. В България има 10 икономически центъра, които заедно с периферията около тях, като работна сила, заемат около 1/3 от територията на страната. Те привличат около 80% чуждестранни инвестиции и дават работа на 70% от хората в страната. Хасково е идентифициран като такъв икономически център, който тепърва ще развива периферията си, като работна ръка, сподели Костадинова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук