С предизвикан огън ще тестват пожароизвестителната кула

С предизвикан огън ще бъде тествана т. нар. пожароизвестителна кула, на територията на община Димитровград, в землището на село Крепост. Това бе казано на пресконференция, по проекта за превенция и минимализиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи, по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020. Община Димитровград е водещ партньор, а партньор при изпълнението на проекта е Община Узункюпрю. В турската община се доставя информационна система за предотвратяване на наводнения. Както писахме, първата копка на кулата бе направена преди около 4 месеца. Крайната дата на проекта е 20 юни тази година.

Пред медиите информация дадоха днес кметът на Димитровград Иво Димов, ръководителят на проекта и заместник-кмет Светослав Стойков, заместник-кметът на Узункюпрю Енгин Болут, началникът на пожарната в Димитровград главен инспектор Иван Пачов, представители на двете администрации. Включи и зам.-кметът на Димитровград Яшо Минков, който сподели за други две проектни предложения, които двете общини разработват. Същевременно, бе подчертано, че това е втори съвместен проект между Димитровград и Узункюпро, като първият бе изграждане на паркинг на Неделния пазар.

Тестът на кулата ще стане, като бъде запален контролиран огън от пожарникари, след което ще се види дали тя ще го отчете. Мястото няма да бъде съобщавано предварително, за да е максимално близо ситуацията до реалната.

Едновременно с това започва оборудване на контролен център в сградата на Община Димитровград. Именно там кулата ще подава сигнал, при наличие на пожар, който след това ще се изпраща по предназначение. Точното място ще е ясно по джи-пи-ес координати. Бе напомнено, че дежурните в Общината са на линия 24 часа в денонощието и връзката с тях става на тел. 0391/6 61 61, на който могат да се съобщават проблеми от всякакво естество. Предстои също обновяване и модернизация на дежурната стая, както и монтиране на климатик, за създаване постоянна температура за сървърите.

Кулата за ранно известяване и превенция на горски пожари вече е изградена, но още не работи реално, защото доскоро се правеха настройки. Тя е висока 30 метра, с обсег от над 10 км радиус, оборудвана с термална и визуална камера, метеостанция, соларни панели за самостоятелно захранване. В обхвата й са 25 хил. декара гори, включвайки и част от Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук