С поклонение започват Дните на поезията „Пеньо Пенев“ `2022

контакти

С поклонение пред паметника-костница в едноименния парк в Димитровград започват Дните на поезията „Пеньо Пенев“`2022. Те ще продължат с ред прояви до 4 май, през което време Димитровград ще бъде столица на поезията в България, съобщават от Общината. Именно на 4 май ще е кулминацията, когато ще бъдат връчени Международната и Националната награда“Пеньо Пенев“ `2022.

Поклонението на днешния 27 април, свързано с годишнината от смъртта на Пеньо Пенев, започва от 11:00 часа с изпълнения на духовия оркестър. Следват слова за поета, рецитал по негови стихове, поднасяне на венци и цветя пред паметника-костница.

На следващия ден в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще се проведе поетична вечер на димитровградските поети, с участието и на Акустичното джаз трио.

Поредицата от събития ще продължи в петък, когато в двора на Народна астрономическа обсерватория и „Джордано Бруно“ ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще поднесат „Крилете на вестителя“ – поетичен спектакъл по стихове на Борис Христов.

Няколко изложби ще могат да се разгледат през поетичните празници. В Градската библиотека ще бъдат изложени материали от периодичния печат, от фонда й, под надслов „Хумор и сатира. Горчиво-ироничните усмивки на Пеньо Пенев“. Друга изложба, „Пеньо Пенев в изкуството“, ще предложи на публиката книги от фонда на отдел „Изкуства“, към библиотеката.

В съботния ден програмата е наситена с още разнообразни събития и предлага на ценителите откриване на фотоизложба и концерти на Акустичното джаз трио и Забавно духовия оркестър.

Точно след седмица се очаква да бъдат връчени на лауреатите за 2022 г. Международната и Националната награда“Пеньо Пенев“. Номинациите излъчи комисия, определена със заповед на кмета на община Димитровград Иво Димов. Този четвъртък предстои те да бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет.

ПРОГРАМА

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДНИТЕ НА ПОЕЗИЯТА

„ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2022                   

27.04.2022 г. (сряда)  

  • 11:00 часа – Парк „Пеньо Пенев”

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ                                         

28.04.2022г. (четвъртък) 

  • 17:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

ВЕЧЕР НА ДИМИТРОВГРАДСКИТЕ ПОЕТИ. С участието на Акустично джазово трио.

29.04.2022г. (петък)

  • 12:00 часа – двора на НАОП „Джордано Бруно”

„КРИЛЕТЕ НА ВЕСТИТЕЛЯ” – ПОЕТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ по стихове на Борис Христов, с участието на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив

30.04.2022г. (събота)

  • 12:00 часа – Изложбена зала „Асен Крайшников”

ОТКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА „35 ГОДИНИ С ТРИОТО И МАРИЯ”

  • 12:30 часа – Алея по бул. „България”

КОНЦЕРТ НА АКУСТИЧНО ДЖАЗОВО ТРИО И ПРИЯТЕЛИ ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЖАЗА, с участието на Венелин Георгиев (саксофон), Иван Мелин (тромбон), Мария Арнаудова (вокал)

3.05.2022г. (вторник)

  • 18:00 часа – Алеята на бул. „България”

„ПЕСЕН БЕЗ ДУМИ” – КОНЦЕРТ НА ЗАБАВНО – ДУХОВ ОРКЕСТЪР – ДИМИТРОВГРАД

4.05.2022г. (сряда)

  • 17:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА И МЕЖДУНАРОДНАТА ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2022

  • 17:45 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ ПО СТИХОВЕ НА НАГРАДЕНИТЕ ЛАУРЕАТИ

Съпътстващи изложби:

         „Хумор и сатира. Горчиво – ироничните усмивки на Пеньо Пенев.” – материали от периодичния печат от фонда на библиотеката.

         „Пеньо Пенев в изкуството” – книги от фонда на отдел „Изкуство” на Градска библиотека „Пеньо Пенев”.

         „Бетон и нежност” – биографична фотоизложба за Пеньо Пенев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук