С плакет за съпругата на Румен Скорчев галерия „Петко Чурчулиев“ благодари за дарение

Специален плакет на Ели Скорчева, съпруга на художника акад. Румен Скорчев, връчи димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Той е за дарени от нея 6 графики на галерията, която представя отново част от творчеството на Румен Скорчев.

Връчваме този плакет с благодарност на Ели Скорчева. Радваме се на подобни дарения, защото това, което е във фондовете, ще остане и след нас, заяви при откриването Антоанета Станчева, директор на Исторически музей – Димитровград, под чиято шапка е димитровградската художествена галерия.

Станчева подчерта, че плакетът се поднася за първи път и изрази надежда да имат още поводи да го правят.

Това е трета изложба, която правим в тази чудесна галерия, заяви Ели Скорчева. Тя посочи, че изпълнява желанието на съпруга си, който споделял, че галериите трябва да получават творби. Затова продължавам да дарявам, допълни Скорчева.

Част от енергията на творчеството му, част от духа на самия Румен Скорчев е някъде сред нас, някъде около река Марица и детските му години…, подчерта още Антоанета Станчева. Тя разказа, че в личен разговор преди няколко години с художника разбира за сантимента, който има към Марийново, където е живял с родителите си през първите години от живота си.

В експозицията, освен дарените графики, са представени и рисунки на автора. Ще продължи до 11 декември 2022 г., обясни при откриването уредникът на галерията Емилия Стоева.

С изложбата бе почетена 90-годишнината от рождението на акад. Румен Скорчев. Част е от събитията за 60-годишнината на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ и 75-годишнината на Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук