С ПЕСЕНТА ЗА КАПИТАН ПЕТКО ПОСРЕЩНАХА СИНА НА ХАЙТОВ

С патриотичната песен „Капитан Петко войвода“ в Димитровград бе посрещнат Здравец Хайтов –  син на големия български белетрист, драматург, публицист Николай Хайтов. Тя бе изпята от изпълнителите на народно читалище „Николай Хайтов“ – Димитровград. В репертоара си по посрещането те бяха включли също така „Песен за Тракия“. Съставът към читалището спечели бронозв медал вчера по време на празника в Крепост.

В Клуба на дейците на културата тази вечер бе открита изложба, свързана с героите на Николай Хайтов и карикатурите на Борис Димовски. Тя представлява ретроспективно изложение на двамата големи български творци. Реших да ги обединя, защото и двамата са родом от село Яворово. Също така повече от четвърт век те работят съвместно в списание „Родопи“, чийто главен редактор е Николай Хайтов“. Карикатурите са разделени на 4 раздела представящи филофофски възгледи, темата за България, политически шаржове, известни личности. Любимата сентенция на Борис Димовски бе: Необходими са ми 200, но ми стигат 2. Скромен, по човешки готов да откликне и да направи шарж всекиму. Хайтов е друг свят, друга вселена. Всеки, който пристъпи там, остава завинаги. Опитал съм се да го представя чрез неговите филми, сподели Здравец Хайтов.

Изложбата в зала „Асен Крайшников“ откри общинският съветник и председател на постоянната комисия по култура Христо Цветков. Радостно е, че една такава изложба се открива в навечерието на 24 май. Димитровградчани ще имат възмоността да съпреживеят Дивите разкази на великия Хайтов с неговите герои на екрана. Пожелавам изложбата да предизвика много родолюбиви, много български и хубави чувства сред всички, които ще я видят, каза той.   Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук