С „ПАРИ В ПЛИК“ НАП ОБЯСНЯВА ЩЕТИТЕ ЗА НАЕТИ НА РАБОТА

контакти

Пари в плик“ се нарича една от новите брошури, разпространявани от НАП сред гражданите, посещаващи офиса на агенцията в Хасково. Брошурата обяснява щетите за наетите лица, които получават заплатите си не по установения ред – по ведомост, банков път или с фиш, а на ръка, като сумите не се завеждат документално и не се декларират. Така работодателите пестят задължителните осигурителни вноски и данъци върху съответните възнаграждения, съобщават от приходната агенция.

Анализите на НАП показват, че най-често по този начин се изплащат заплати, които са занижени, равни или много близки до минималния осигурителен праг за съответната професия. „Похватът“ се използва и в случаите, когато в трудовия договор на служителя е записано, че е нает на непълно работно време, например 4 часа, а реално работодателят го ангажира повече. Щетите за работниците са: по-дълго отработено време до пенсия; по-ниски обезщетения при болест, майчинство или безработица; по-ниска пенсия при достигане на възраст и стаж за пенсиониране.

Общо 1 000 такива брошури разпространява НАП сред клиентите си в Хасково. Тиражират се и още близо 3 000 брошури за ползите от персоналния идентификационен код /ПИК/ и реда за неговото получаване; за осигуряването през настоящата 2013 година на лицата, регистрирани като самоосигуряващи се и за възможностите законно да намалим данъците си като физически лица. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук