С ОГНЬОВЕ КРЕПОСТ ОТБЕЛЯЗВА „ОРАТНИК“, В БРЯСТ МЯТАТ ЧАВГИ

Сирни Заговезни
контакти

С големи огньове в Крепост за поредна година  ще отбележат народния обичай „Оратник“. Палят се в центъра, а също и по височините. Осветяват цялото село и полето. Вярва се, че до където стига светлината, дотам през лятото няма да пада градушка. Около огъня се играе хоро, пеят се песни, гърми се с пушка. Правят се т. нар. „оратници“, които се запалват и се въртят във въздуха. Играе се и се скача около огъня за здраве, разказа Димитрия Русева, секретар на читалище „Селска пробуда“.

Празникът започва на 17 март в 18:30 часа в центъра на селото. Отбелязва се седем седмици преди Великден. Свързва се със Сирни Заговезни.

Денят за прошка традиционно отбелязват и в Бряст. По стара традиция три лъча от различни места се събират пред черквата, където се посрещат гостите. След изпяване на няколко песни, започват да се палят и изстрелват чавгите. Началото е обявено също за 18:30 часа.

Правим минимум 250-300 чавги за гостите. Отделно всяка къща си приготвя от 50 до 100 броя. Имаме около 200 къщи в Бряст. Като ги сметнете, ще видите колко чавги се изстрелват от едно и също място. Има различни видове – малки, големи, средни. Прескачаме също огньове, съобщи Гошо Йорданов, председател на читалище „Пробуда“.

В двете населени места ще се направи възстановка на обичая „Хамкане“. Според традицията на червен конец се завързва и се спуска от тавана – парче бяла халва, варено яйце и въглен. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца и всеки член на семейството около трапезата се опитва да хване халвата или яйцето само с уста без да ползва ръце. Веднага след хамкането конеца се пали, като се нарича последователно на всеки от присъстващите и според това как гори се гадае за здраве. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук