С нови книги дариха Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Нови книги от Полски институт – София получи като дарение димитровградската Градска библиотека „Пеньо Пенев“, съобщават оттам.

Предоставената литература е художествена и от различни отрасли на знанието. Част от романите и разказите са на известни автори, като Станислав Лем, Олга Токарчук, Збигнев Херберт, Тадеуш Ружевич, Марек Биенчик и др. Сред книгите има и два тома библиографски указател на полски автори, преведени на български език в периода от 1864-а до 2020 г. Дарението бе получено след посещението на посланика на Полша у нас Н. Пр. д-р Мачей Шимански и откриването на неговата фотоизложба „Птиците на България през очите на един поляк“.

По-късно стана ясно, че димитровградчанката Милена Славова направи щедро дарение от 18 нови книги. Тя закупи по списък, предоставен от библиотеката, едни от най-търсените в момента заглавия от художествената литература. След обработката им, те ще могат да се ползват от всички читатели на библиотеката.

Довечера, пък, в зала „Снежана Янева“ на библиотеката от 17.30 часа ще се състои литературна среща със стиховете и прозата на Екатерина Костова. Представянето на изданието „ОБРАТ-но в себе си“ е част от инициативата КНИГИ с КАУЗА, в случая в подкрепа на Асоциация „Муковисцидоза“. „OБРАТ-но в себе си“ е втора поетична книга на Екатерина Костова, в която събира срещи със самата нея докато е живеела в Испания… Тя е автор на още три книги – проза.

От библиотеката информират още, че са стартирали дейностите по проект „В света на 3D – моделирай, играй, твори“, финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“. Целта му е да предоставя на учениците от втори до шести клас достъп до разнообразни методи за работа в 3D пространството.

Междувременно, директорът на институцията Валентина Терзиева представи проекта „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческо наследство на Димитровград”. Това стана на проведена наскоро в Златоград краеведска кръгла маса, на тема „Развитие на краезнанието и електронните ресурси в съвременната библиотека”. В събитието участваха още библиотечни специалисти от Смолян, Хасково, Кърджали, Рудозем, Неделино. Допълнителна информация за тази и други прояви и инициативи – на страницата във Фейсбук на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук