С народната астрономия запознава изложба в музея на Димитровград

Змей и сокол илюстрират светогледа на българина за земята и небето

Интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология”, на Регионален етнографски музей – Пловдив, гостува в Димитровград.

Тя бе открита снощи в залата на Историческия музей, представена от временния му директор Антоанета Станчева и главния уредник Недялка Тодорова.

Сред интригуващите експонати е макет на змей-мъгла. Змеят е митично обредно същество в българската народна култура, който има двояко значение. От една страна може да бъде стопанин, който закриля имотите на селището и се бие с други хали и змейове. Той носи и плодородие, когато от устата му излиза мъгла, овлажняваща градините. От друга, може да краде моми…

Любопитната и необичайна изложба е посветена на международния ден на музеите – 18 май, подчерта Недялка Тодорова. Тя разказва за народния светоглед, за това как традиционният българин си е представял света около себе си – земята, небето, звездите слънцето, природните явления и всички свързани с времето и не само неща.

Една от картините – морско дъно, изобразява представа за Свети Илия, който държал светкавиците и гръмотевиците в морето. Наблизо е сокол-градушкар, който предвождал колесницата на светията.

Разнообразни са представите и вярванията за народната астрономия и метеорология. Например, когато гърми и трещи, хората обръщали сечивата с остриетата нагоре, за да пресекат облаците. Слънцето е на почит и му се приписват човешки качества – сърди се, смее се… Вярва се, че всяка капка дъжд по Гергьовден е жълтица. За дъгата, пък, се смята, че е колан на самодива, а по изразителността на всеки един от цветовете, се прави допускане за това каква ще е реколтата…

Ако искате да разберете повече, посетете изложбата, която ще остане до 30 юни тази година. Заповядайте в света на звездите и облаците, канят от Исторически музей – Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук