С мощен парад и пищни тържества Китай чества 70 години комунизъм

С мощен военен парад – най-големият в историята на страната, и пищни тържества Китай чества 70 години комунизъм, на „Тянанмън“ – най-големият в света площад.

На 1 октомври 49-а година Мао Цзедун обявява създаването на Народна република Китай, след като комунистите печелят кървава граждански война. Няма сила, която да спре китайския народ, заяви настоящият китайски президент Си Цзинпин в словото си, предава БНР.

Тържествата на площад „Тянанмън“ започнаха със 70 топовни салюта, изстреляни от 56 оръдия, колкото са и етническите групи в Китай. Президентът Си Цзинпин застана точно на мястото, където преди 70 години Мао Цзедун основава Китайската народна република и само той от високопоставените представители носеше костюм в стила на основателя. Последва кратка реч.

„През последните 70 години, китайският народ с всички етноси, беше с едно сърце и един разум, работеха усърдно и има постижения, които грабнаха вниманието на света. Днес социалистически Китай е непоклатим като скала в Изтока. Няма сила, която да разтърси статута на нашата велика нация или да спре китайския народ по пътя напред.“

Китайският президент Си Дзинпин посочи, че „няма сила“, която може да „разклати“ китайските основни или да спре страната и нейния народ да „вървят напред“. Си Цзипин също така каза, че Пекин остава ангажиран с „китайската мечта“ за „цялостно обединение“, като подчерта, че континентален Китай трябва да поддържа траен просперитет и стабилност в Хонконг и Макао.

Той отбеляза, че е необходимо да се поддържа пътят на „мирно развитие“ и че Китай ще следва взаимноизгодна стратегия за отваряне на страната. Си Цзинпин добави, че Народоосвободителната армия на страната „решително“ ще защити своя суверенитет, сигурност и твърдо ще поддържа мира по света.

Си Цзинпин направи и преглед на войските, като участваха около 15 000 войници

Над 150 летателни апарата, в това число изтребители и бомбардировачи, пехотни формирования от 15 хиляди войници изпълваха „Тянанмън“ в продължение на 80 минути. Публично достояние станаха и някои нови оръжия, включително хиперзвуков дрон и междуконтинентална балистична ракета с обсег над 8 000 километра.

100 хиляди китайци от всички сфери на живота – фермери, учители, доктори и студенти участваха в представление, което пресъздаде историческия процес на създаването на народната република и последвалия възход. От седмици в Пекин е в ход мащабна операция за сигурност, цензурата на медиите беше засилена.

В края на парада над площада „Тянанмън“ полетяха 70 хиляди балона и 70 хиляди гълъба.

Снимка: „РойтерсПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук