С мобилен дигитален рентген се сдоби болницата в Димитровград

контакти

Най-новата придобивка на МБАЛ „Св. Екатерина“ – Димитровград – мобилен дигитален рентген представиха пред журналисти кметът на общината Иво Димов, управителят на здравното заведение д-р Алдин Карагьозов, началникът на Рентгеново отделение д-р Вълчо Митрушев и представител на фирмата доставчик. Новата апаратура е още едно допълнение към модернизирането на болницата по проект “Интелигентна медицина” (SMART_MED), финансиран по Програма за сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България. Мобилния дигитален рентген ще се ползва за нуждите на пациентите в болницата и позволява лесното му преместване от едно отделение в друго.

„Това е най-новото по отношение на дигитализация на апаратурата в рентгена. За нас е изключително важно, че когато пациент е трудно подвижен и се нуждае от рентгеново изследване, няма да се налага да бъде преместван. Така и потоците няма да се смесват. Изследването се прави на място в болничната стая. Предстои да бъде обучен персонал за работа с новата апаратура. Тя позволява да се локализира върху коя част ще се прави снимката, докато пациента си лежи на леглото”, подчерта рентгенологът д-р Митрушев и каза, че благодарение на подкрепата от общината и проекта, болницата се модернизира в съответствие с новите изисквания.

Кметът на общината Иво Димов сподели, че по проекта предстои да бъдат подменени и 50 легла в стационара на общинското здравно заведение, както и да бъдат получени стерилизатор, ново оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория. Управителят на МБАЛ „Св. Екатерина” д-р Карагьозов допълни, че подмяната с нов парно-вакуумен стерилизатор ще свали разхода на ползваната досега електроенергия десет пъти.

„Общината и болницата работят като едно цяло. Имаме пълната подкрепа на общинското ръководство и виждате резултатите. С новия мобилен рентген ще подобрим качеството на  обслужване на пациентите, което ще бъде на едно още по-добро ниво.”, подчерта д-р Карагьозов. Той сподели, че благодарение на модернизирането на болницата и подобряване на средата е нараснал и интереса от млади специалисти. За последните осем месеца има новоназначени четирима нови лекари и десет медицински сестри и специализиран болничен персонал.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук