С мемориална изложба почитат 110 години от рождението на Асен Крайшников

С юбилейна изложба в Димитровград почитат 110 години от рождението на Асен Крайшников. Експозицията бе открита в едноименната изложбена зала, с 22 картини на твореца, които ще останат за посещение до края на месец април. Инициативата е съвместна на Клуба на дейците на културата (КДК) и Художествена галерия „Петко Чурчулиев“.

Асен Крайшников е роден на 31 март 1911 г. в Кнежа. Завършва Художествената академия с отличие през 1945 г., специалност „Живопис“. Негов учител е проф. Никола Ганушев. През 1956 г. пристига в Димитровград със семейството си. Работи като учител в много от училищата в града. През 1972 г. се пенсионира, но продължава да обучава талантливи ученици…

Изложбата откри Диан Дончев, избран за председател на КДК преди няколко месеца. Повече за личността на Асен Крайшников и творчеството му сподели Надежда Стойнева, част от художествения съвет на картинната галерия при КДК и бивш уредник на галерия „Петко Чурчулиев“. За музикалното оформление се погрижи Димитър Митев – концертмайстор на димитровградския Забавно духов оркестър.

Приемам тази знакова изложба като ново начало и възраждане, подчерта Диан Дончев. За мен тази изложба е мемориална. Тя показва, че без личността на художника и учител Асен Крайшников, историята на Димитровград би била много бедна, заяви Надежда Стойнева. Още от откриването вижте във видеото, от КДК – Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук