С ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ ПОЧЕТОХА ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ

С литературно четене в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград, бе почетена 100-годишнината от геноцида над арменците. В една от залите по повода се бяха събрали екипа на библиотеката и журналисти.

Проявата започна с четене на различни, посветени на арменския народ произведения. Сред тях бяха „Арменци“ на Пейо Яворов и „Арменски очи“ на Ваня Петкова. Проявата в библиотеката приключи с едноминутно мълчание като почит към жертвите.

Събитието води директорът на библиотеката Петко Каневски“. Той с възторг коментира приетата декларация от Народното събрание, с която се признава масовото изтребление над арменците, пикът на което е било през 1915 г. Данните са спорни, но броят на изтребените варира от 1,3 до 1,5 млн. души. В декларацията е трябвало да пише геноцид, но масово изтребление е почти същото коментира директорът.

Каневски съобщи, че известният творец Хайгашод Агасян внесъл днес подписка в Народното събрание, явяваща се обръщение към народните избраници, с настояването да бъде признат чудовищния акт към неговия народ в последните години на Османската империя. Тя съдържа 100 парафа и е подписана от хора като Светлин Русев, Нешка Робева, Васил Гюзелев, Недялко Йорданов, Стефан Цанев и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук