С ЛАПАНИ ХИМИКАЛКИ ПИШАТ УЧЕНИЦИ НА МАТУРИТЕ

[quote]НЕХИГИЕНИЧНО И ОПАСНО Е ПРЕДАВАНЕТО ИМ ОТ РЪКА НА РЪКА, ПРЕДУПРЕЖДАВАТ УЧИТЕЛИ[/quote]

Зрелостниците тази година влизат на матурите без химикалки. В стаите квесторите раздават еднакви, пишещи с черен цвят. Мярката е една от многото, въведена от Министерството на образованието и науката /МОН/ за избягване на придобилото печална слава преписване. Според учители, участващи като квестори, тази новост на Държавните зрелостни изпити крие риск, който не е обмислен.

Раздаваме химикалките на учениците. Те пишат с тях през определеното за изпита време. Някои обаче, по навик, докато мислят, лапат инстинктивно горната част. Такива случаи забелязах. Забелязали са и колеги. После обаче, ние събираме химикалките, за да ги раздадем отново на следваща матура. От тях ще раздаваме и на третата, и на поправките. От хигиенична гледна точка,  това е неприемливо. Възможно е да се пренесат и болести, предупреждават квестори.

Дали тази страна на придобилия параноични форми страх от преписване е обмислена. Използваните писала попадат в различни ръце /и усти/. Възможността едно и също да се падне на един  ученик е равна на нула. Следващи зрелостници пишат с химикали, които някой друг е използвал и, може би, слагал в уста. Допълнителен елемент са неизмити ръце, чинове, изпускане по земята… Не е изключено, наистина, в нечии организми да попаднат зарази. Проблемът не е само за конкретен регион. Отнася се за цялата страна, практиката е еднаква, допълват учители. По тяхно виждане, при 50 000 зрелостника в страната и покупка на химикалката за около 20 ст. броя, изразходвани са 10 000 лв. А със смяна за всяка матура, биха отишли максимум 25 000, тъй като, по желание, в цялата страна се явяват не повече от 2000 деца, а на поправки – приблизително 15 000.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в Хасково – Иван Панайотов не се съгласи с доводите за нехигиеничност, заявявайки, че все пак, става дума за големи момчета и момичета, дванадесетокласници.

Никой не се е оплакал от подобни притеснения, че се връщат химикалките и след това се получават отново. Не мисля, че са чак толкова замърсени от едно използване, не мисля, че е толкова страшно. Химикалките са нормални, пишат добре. Учениците трябва да са съсредоточени върху задачите, не върху това кой е пипал химикалките, заяви Панайотов.

По принцип, всичко е възможно. Не е изключено да се разпространят зарази по този начин, но е малко вероятно, коментира д-р Иван Гоговски, главен секретар на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Хасково. За повече разяснения той насочи към д-р Снежана Иванова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в същата институция.

Който от учителите има притеснения, трябва по писмен път да информира Здравната инспекция, заяви д-р Иванова. Иначе изпадаме в ситуацията на препредаване на информация, която един чул, пък друг видял, трети разказва. В ежедневието химикалките се слагат на чинове, в чанти, падат на земята. В конкретния случай се търси под вола теле, смята д-р Иванова. Тя приключи разговора, без да посочва има ли или няма опасност, при химикалките за матурите. И отново подчерта, че е нормално, ако има притеснения, те да бъдат описани по надлежния ред.

ЩЕДРО

Коментари предизвиква и друга недомислица, съпровождаща зрелостните изпити.

За химикалки, пликове, бланки и други, по трима учители от школо пътуват от общините до  Регионалните инспекторати в областните градове. Един не може, според разпоредбата. Не са и двама, а трима. Командироват ги по установения ред. Ползват пътни и дневни средства, надхвърлящи с немалко, стойността на получените консумативи.

Излишно се харчат обществени пари, губи се време. Не е ли възможно материалите да се пращат по куриер? Би струвало 6 – 7 лв., чудят се педагози.

Това не е лоша идея. И ние ходим до София да ги вземаме. На следващата матура, през септември, можем да помислим за промяна. Материалите не са толкова секретни, но е важно да не се загубят, сподели началникът на РИО.

Двама бяха хванати да преписват в Хасково на проведената на 18 май матура по български език и литература. Момче е било засечено от камерите, при опит да извади класически хартиен пищов. Момиче, пък, е било спипано с телефон, какъвто, по правилата на МОН, не трябва да носи със себе си. Девойката имала малшанс. Не е ясно дали е щяла да използва апарата за преписване, но той иззвънял по време на изпита.

Още две матури се провеждат днес и в следващите дни. Днес е задължителната, по избираем предмет. В периода 26 май – 1 юни е третият зрелостен изпит, по желание на ученика.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук