С колко ще поскъпне токът за бита от началото на юли?

контакти

С по-малко от 30% ще поскъпне токът за бита от 1 юли, съобщи, цитиран от БНР, министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. „АЕЦ Козлодуй“ е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване, ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов.

Най-вероятно още в понеделник, 20 май, АЕЦ „Козлодуй“ ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли, обяви, цитиран от actualno.com, Малинов.

Той уточни, че в Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде внесено друго заявление. Министърът не даде подробности какво точно ще предвижда то, но увери, че със сигурност няма да е включен чак такъв ръст в цената. „Разходите на централата ще бъдат оптимизирани, без това да поставя под въпрос сигурната й работа“, посочи Малинов.

Министърът съобщи още, че правителството ще компенсира дефицита във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който вече надхвърля 430 млн. лв., за да не се налага заради него да се повишава цената на тока за бита.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук