С КЕМПЕР – ДА ПЪТУВАШ С КЪЩАТА НАВСЯКЪДЕ

[quote]ОТ ПЕТ ХУБАВИ КЪМПИНГА В БЪЛГАРИЯ ДВА СА АНГЛИЙСКИ. ВЪВ ФРАНЦИЯ ИМА 3000[/quote]

С нищо не може да се сравни пътуването с кемпер. Това е да отидеш от едно място на друго с твоята къща. Имаш си всичко – баня, тоалетна, хладилник, кухня, легло, всичко си е твое. Зареждаш всичко, което сам си пожелаеш. Така коментираха удоволствието от пътуването на четири колела къмпингарите Яна Василева от София и Иван Якимов от Пловдив.

Двамата бяха дошли миналата седмица със своите кемпери в парк „Марица“, където се проведе есенен национален събор, организиран от Българската асоциация за къмпинг и караванинг. Разказват за себе си, че дълги години осъществяват турове в страната и чужбина. Преминали са през всички стадии – от палатката през караваната до кемпера. По думите им не трябва да се сравняват видовете почивки, защото всяка си има своя чар, своите плюсове и минуси.

[pullquote_left]ИСТИНСКИЯТ КЪМПИНГАР СЕ ПОЗНАВА ПО ТОВА, ЧЕ СИ ПРИБИРА ВЕЧЕР НЕЩАТА[/pullquote_left]

Има млади хора, които директно минават на кемпер. Аз познавам стар къмпингар по това дали вечер си прибира столовете, масата, подрежда си нещата. Друг признак е, ако ме поканят на съседна маса на кафе, ще си отида с моите стол, чашка, лъжичка, може те да ми сипят от тяхното кафе. Част от удоволствието е да отидеш с твоите неща, казва Яна Василева.

За сравнение на удобствата в България и чужбина и дума не може да става. В нашата страна няма нищо. За щастие, се появиха няколко къмпинга. Куриозът е, че от 5 хубави 2 не са български, а английски. Холандия, например, е три пъти по-малка от България, а има 870 къмпинга. Във Франция са над 3000, в Германия – 2800. Малко хора знаят, че подобни места също се делят на звезди – от 1 до 5, казва Иван Якимов.

Яна Василева споделя, че със семейството си са ходили 20 сезона на къмпинг „Градина“, в близост до Бургас. От 8 години обаче не са стъпвали там. Престанали да ходят, защото топлата и приятелска атмосфера била заместена от снобизма и мутризацията. По думите и преди време отиваш, без резервация, на първа линия. Сега мястото се изпълнило с мутри, както се изразява тя, резервирали местата почти за цялото лято. Накупили последни модели каравани оградени с пейки и люлки. В най-добрия случай можеш да идеш на 4-та линия. Мястото занемарено, мръсотия. Вече става дума за пари, не е като преди 20 години, жалва се тя. За, щастие, пътувам малко повече навън, допълва къмпингарят.

[pullquote_right]НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ЗАЗИМЯВАНЕ НА КЕМПЕРА[/pullquote_right]

Няма такова нещо като зазимяване на кемпера. Няма сезон и постоянно може да се ползва. Напълно е погрешно схващането, че може да се практикува само лятото. Можеш дори на ски да ходиш, казва още пловдивчанинът. Що се отнася до багажа, той се подготвя в зависимост от сезона. Има достатъчно място в багажното отделение, даже и за излишни неща.

Къмпингарите правят традиционни събори през пролетта и есента. Тази година избрали Димитровград, защото е много зелен град, а и е спечелил приз за това. Целта на сбирките е да видят кой къде е, да обменят опит, дестинации, пътувания, да споделят впечатления. Казват, че парк „Марица“ е чудесен за този род форуми. Първият им тур бил в село край Троян. Там направили чудесен празник за 24 май с хората. Осъществили също така шествия в Стара Загора и Минерални бани, участвали в гроздобер край Карлово, на много места организирали кампании по почистване. Тяхната Асоциация е създадена през 2011 г., като до момента в нея членуват 104 ентусиасти. 

 

Автобусни и самолетни билети – www.avtogara-dimitrovgrad.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук