С кастинг избират актьори в димитровградския театър

Вниманието ще е към завършилите скоро млади хора, сподели директорът Димитър Атанасов

контакти

С кастинг ще бъдат избрани нови актьори в димитровградския Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“, съобщи директорът му Димитър Атанасов.

Това става възможно, след решението на Общинския съвет да бъде увеличена числеността на персонала на театъра с четири щатни бройки.

Амбицията е да се подобри художествената политика и да се създава собствена продукция и репертоарен план.

Димитър Атанасов

Много съм благодарен на Община Димитровград, че отпусна тези щатни бройки, защото един театър трябва да има трупа, независимо дали само със свои или и с външни актьори. Все още нямаме назначени, изчакваме общинския бюджет и ще обявим кастинга, каза Атанасов.

Той поясни, че от години театърът е продуцентски център, без собствена трупа. Такъв център той ще е и занапред, но със собствени актьори. Ще се привличат и външни, тъй като според него, трима или четирима са малко, но е много добро начало.

Под въпрос е към момента колко от щатните бройки ще бъдат заети от актьори, след кастинга. Възможно е да са трима, възможно е и да са четирима. Колебанието идва оттам, че е необходим и озвучител, също част от художествения състав. Такъв сега има, но е по програма, до април месец. От друга страна, директорът е оптимист, че ще се намерят варианти, като желанието му е всички да са актьори.

Междувременно, откакто той е начело, театърът вече има три представления. По тях са работили с актрисата от Димитровград  Изабела Иванова, също по програма до април, с гост-актьора от Пловдив Любомир Василев, завършил в класа на Теди Москов, както и с други външни актьори.

Кастингът ще се обяви поне месец по-рано. Ще бъда подготвени задачи, които трябва да представят кандидатите. Предвижда се да има възрастово ограничение, например до 35 години, както и да са завършили някой от висшите институти, в които се изучава актьорско майсторство. Димитровград е млад и искам да насоча вниманието си към завършилите скоро млади хора, подчерта директорът на ОДТ „Апостол Карамитев“.

Ще търсим универсални актьори, допълни Димитър Атанасов, тъй като намерението е в димитровградския театър да се правят куклени, детски драматични представления, както и танцови спектакли… Заложено е и развитието след време на детска театрална школа.

При пристигането му в Димитровград екипът на театъра е бил от 4 човека. Към момента разполага с хигиенистка, със сценичен работник, с домакин и театър-майстор, осветител (какъвто е имало), озвучител (по програма до април), със специалист по с маркетинг и реклама, с главен счетоводител, билетопродавач на касата, технически секретар.

Чувстваме облекчение, че най-накрая, след мащабния ремонт, театралният сезон в Димитровград ще започне. Подготвяме се усилено, сподели директорът Димитър Атанасов.

Откриването ще е на 5 септември от 18.30 часа, когато ще бъде прерязана лентата. Половин час по-късно ще се състои постановка на Народен театър „Иван Вазов“. На обновената димитровградска сцена ще се играе поетичният спектакъл „О, ти, която и да си“, за който билетите са разпродадени. Във фоайето зрителите ще видят картини от фонда на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, по коридорите – плакатна изложба от театрални представления, ще има и други малки изненади.

В аванс, броени дни след откриващото представление, ще стане ясна програмата за септември. Засега е ясно, че ще има две детски представления в съботни дни, както и гостуващ спектакъл на старозагорския театър. През следващите месеци са предвидени постановки, концерти, детски представления стендъп комедии…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук