С ИЗЛОЖБИ, ХОРА, МУЗИКА…ПРОТЕЧЕ НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

контакти

[quote]ХАПВАНЕ НА ВКУСЕН ФАСУЛ И УРОЦИ ОТ ГРЪНЧАРЯ СЪПЪТСТВАХА ВЕЧЕРТА[/quote]

С поредица изложби, хора, музика, хапване на вкусен боб…Димитровград се включи в европейската Нощ на музеите. Кулминацията бе в Историческия музей и лятната градина на библиотеката. Вечерта започна с откриване на изложбата „Следи от миналото” в зала „Археология”, чрез която посетителите се запознаха с част от културата и бита на нашите предци.  Веднага след нея се откри друга експозиция, представяща автентични народни облекла, накити и аксесоари, използвани за заснемането на българския сериен филм „Капитан Петко войвода”. Освен костюмите, преминаващите през изложбената зала се спираха пред кинокамерата, запечатала моментите от филма. В същото време празненството в лятната градина вървеше с пълна сила. За приповдигнатото настроение се погрижиха от читалище „Звездица”. Те демонстрираха народни носии от различни етнографски области на България. При всяко едно отделно представяне се извиваше хоро около водно огледало в лятната градина. То привличаше като магнит децата, които се радваха и на рибките във водата. Програмата продължи с концерт на изпълнители от „Детски и младежки център”. Те изсвириха поредица хитове от сега и преди, сред които „Стената” /The Wall/ на „Пинк Флойд”. Както и предните пъти в Нощта на музеите, посетителите си похапнаха вкусен фасул. Може би единственият грънчар в Димитровград Ивайло Господинов пък даваше уроци на желаещите малки и големи на грънчарското колело. И всичко това на фона на символичния лагерен огън, запален в градината на здрачаване.

Инициативите по отбелязване на празника на музеите започнаха по-рано през деня в художествена галерия „Петко Чурчулиев”. Там бяха представени шедьоври на майсторите на акварела Константин Щъркелов, Никола Маринов, Дечко Узунов, Васил Стоилов и др. В Дом-музей „Пеньо Пенев” пък подготвиха музикално-поетична вечер. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук