С ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯТ РОДОПСКА СВАТБА В ДИМИТРОВГРАДСКИЯ МУЗЕЙ

Изложба „Ела се вие, превива” – Родопска сватба ще се открие на 8 май от 17,30 часа в Исторически музейДимитровград. Посветена е и представя на най-важното събитие в човешкия жизнен цикъл – създаването на семейство и бъдещо потомство – в планинския край.

Изложбата е дело на Регионалния музей в Пазарджик и представя основните етапи от традиционната сватбена обредност на християнското и мюсюлманско население в Родопите.

Началото е поставено с малкия и големия годеж, след което следват обичаите изпълнявани в седмицата преди сватбата, като подреждане на прикята (чеиза) на момата и приготвяне на обредните хлябове. В изложбата наред с други уникални вещи от фонда на музея са описани и няколко интересни момента от сватбената обредност на мюсюлманското население, като „писване на никях” – даване съгласие пред ходжата и свидетели, „къносване” на булката вечерта преди сватбата, „тельосване на гелината”. „Родопската сватба” оживява и чрез съхраненото в село Драгиново „квасуване”, свързано с приготвянето на сватбените хлябове, представя обичаите Недялка Тодорова, уредник в етнографския отдел на музей.

Снимка от https://www.facebook.com/Zlatograd

Eкскурзии и почивки от Elit Tur TranS – лицензиран туроператор: www.elittur.eu

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук