С изложба на творци от Димитровград галерия „Чурчулиев“ ознаменува 60-годишнината си

Годишна изложба на художници от Димитровград представи Художествена Галерия „Петко Чурчулиев”. С експозицията, която ще продължи до 31 януари 2023 г., приключват празничните прояви, посветени на 60-годишнината на галерията.

В изложбата са представени утвърдени автори, както и млади творци, за които това ще бъде стимул да продължат да творят, сподели при откриването уредникът на галерията Емилия Стоева.

Тя изказа специални благодарности на известния български плакатист Димитър Трайчев, който е направил плаката на изложбата. Вероятно той ще остане като нейна запазена марка през следващите години.

Името на изложбата е „Своя пътека“, заимствано от добре познатия стих на Пеньо Пенев – „…всеки своя пътека си има..“ 

То е като препратка към миналото на града, от друга страна – показва индивидуалните търсения на всеки автор и пътеката, която всеки един си е избрал и следва.

Изложбата е разнообразна като стилистика и жанр. В нея могат да бъдат видени творби в класическите жанрове живопис и графика, икони, приложни работи като скулптура, дърворезба, бижута, керамика и лампи.

Представени са както познати на публиката автори като Надежда Стойнева, Стефан Чурчулиев, Йордан Йорданов, Ивайло Господинов, Георги Георгиев, Ваня Илчева, Емилия Стоева, така и младите възпитаници на Националната художествена академия – Стефани Колева – графика, Ния Господинова – керамика, Стефан Кузев – дърворезба. За първи път са показани и приложните работи на Христо Тодев, който умело съчетава инженерното си образование с творчеството.

Всеки от авторите получи като подарък юбилейния каталог на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград, който бе представен наскоро за 60-годишнината. В луксозното издание е поместен най-цялостно богатият фонд, събиран от галерията през последните шест десетилетия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук