С Игнажден започват коледните празници

С отбелязвания днес Игнажден започват коледните празници. На някои места се прави първа коледна вечеря, а трапезата е изцяло постна.

На 20 декември се почита Свети Игнатий Богоносец. Първият свети Отец и Учител на Църквата, както и първият след апостолите Велик богослов на православното учение. Истинността, непосредствеността и увереността в словата му говорят за един наистина апостолски мъж, пишат от Българската православна църква.

Сред народа, най-характерен на празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Дълъг е списъкът с народни поверия, свързани с Игнажден. На този ден не бива да се изнася нищо от къщата, не се иска и не се дава нищо назаем, не се пере… По времето, пък, се гадае каква ще бъде следващата година.

Именици на 20 декемри са Игнат, Игната, Игнатий и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук