С един въздържал се ОбС прие бюджета на Димитровград на извънредно заседание

контакти

Почти с единодушие, само с един глас „въздържал се“, Общинският съвет прие бюджета на Димитровград за 2023 г., на извънредно заседание днес.

Финансовата рамка е първата, съставена, приета и изпълнявана в условията на приет и обнародван в средата на бюджетната година закон за държавния бюджет. Тя е в размер на 81 045 676 лева.

По точката гласуваха 30 общински съветници, против нямаше. Вотът „въздържал се“ бе на Калина Монева, общински съветник от местна коалиция „Движение заедно за промяна“.

Съветническата група на БСП ще подкрепи бюджета, тъй като са заложени средства, които ще гарантират стабилност на общинската болница, заложени са финанси за структури като училища, детски градини, увеличение има за стипендии, за фонд „Ин витро“…, заяви Пламен Панев.

Той отчете, че финансовата рамка се приема три месеца преди края на годината и очакванията са за по-голяма инфлация. Подчерта, че все още не са завършени ремонтите на парк „Марица“, на културен дом „Химик“, на училището в село Радиево, на пътя за кв. „Черноконево“, като призова за по-експедитивни действия. Акцентира, че няма достатъчно средства за малките населени места.

Цитираните проекти са с европейско финансиране, с фиксиран от Управляващия орган краен срок, който изтича към края на годината, отговори кметът Иво Димов. За парк „Марица“, например, той посочи, че се чака съгласувателна процедура от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), касаеща скейтборд площадка. По „Химик“ също се работи, а до края на работната седмица, по думите му, започва асфалтиране в „Черноконево“.

Ако приключвахме сега, щяхте да кажете, че е предизборно, след като не сме го направили, казвате, че не се работи достатъчно, продължи Димов, като обърна внимание, че в капиталовия списък са заложени 800 хил. лева за рехабилитация на главната улица в село Ябълково, заложени са средства за Скобелево, Меричлери, където три години поред се рехабилитира по една улица, за Брод има допълнително, за Горски извор… На въпрос на председателя на постоянната комисия по образование, младеж и спорт в ОбС Тодор Тодоров, кога ще приключи ремонтът на училището в село Радиево, отговори, че това трябва да стане през октомври месец тази година.

Поетапно, малко по малко, насочваме средства към малките населени места. Разпростираме се спрямо възможностите си. По всички проекти се работи, увери кметът Иво Димов, като допълни, че част от дейностите са свързани с провеждането на процедурите, с подходящите сезони за работа и т. н.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук