С ДВЕ ГАУБИЦИ ОТКРИВАТ ВОЙНИШКИЯ ПАМЕТНИК В ХАСКОВО

Десети пехотен родопски полк
контакти

С две гаубици тържествено ще бъде открит възстановения паметник на Десети пехотен родопски полк в Хасково. Бойната техника представлява две 105 мм гаубици „Круп“ от т. нар „материални средства с отпаднала необходимост за въоръжение“. Те ще бъдат специално предоставени за откриването. Едната е използвана по време на Балканските войни, а другата – през Втората световна, съобщават от областната администрация.

Паметникът ще бъде открит на 26 март. Възстановителните ремонти приключиха в навечерието на предстоящото честване на 100-годишнината от Одринската епопея. Тържествата ще преминат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

През октомври 2011 г. се създаде инициативен комитет за изграждане на мемориален парк и възстановяване на паметник-чешма “Десети родопски полк”, в памет на загиналите от полка в Балканските войни и Първата световна война. В комитета се включиха Областна администрация, Министерство на отбраната, Регионален исторически музей, отдел ”Териториален архив”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, архитекти и др. Той получи подкрепа от Националния инициативен комитет и финансиране от Министерски съвет.

Предстои проектиране на Мемориален парк. Той включва озеленяване на терена, изграждане на мемориални плочи с имената на загиналите пред олтара на Родината около 3600 войни в периода от формирането на полка (1885 год.)  до края на Втората световна война. Предвижда се и изграждане на сграда за музейна експозиция на бойната слава с разгърната площ 1000 кв. м. По предварителни изчисления за изготвяне на проекта ще са нужни 76 хил. лв. На следващ етап ще се търси финансиране по ОП „Регионално развитие“ за изграждането на Мемориалния парк на площ от близо 15 дка. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук