С ГРАДСКА ЗОНА В „ГАБЕРА“ СТОПИРАТ МЕРАЦИ ЗА БЕЖАНСКИ ЛАГЕР

Започването на процедура за промяна предназначението на земята на бившето поделение в кв. „Габера“ стартира кметът на Димитровград Иво Димов. Предложението е „Градска зона за растеж и развитие „Габера“ да придобие статут на обект от първостепенно общинско значение. То е съобразено с Общия градоустройствен план на Димитровград, приет през 1990 г. и актуализиран през 1997 г.

Това ще отговори по категоричен начин на зачестилите напоследък предложения за настаняване на бежанци в сградите на бившето поделение. Така Общината иска да поеме собствеността върху управлението на неизползваните от години военни имоти и осъществяването на общинската инициатива за обособяване на „Градска зона за растеж и развитие „Габера”, съобщават от администрацията. Оттам допълват, че във въпросната зона се намира и захранващия колектор с питейна вода за града. Към него е необходимо обособяване на санитарно-охранителна зона.

По въпроса градоначалникът изготви докладна за откриване на процедура за изработване на подробен устройствен план. За поделението той посочва, че за него няма приети подробни устройствени планове. Сградите на тази територия и на територията на общинската гора са без градоустройствен статут и без документи за собственост по данни на кадастралната карта.

Според градоустройствения план, посочената територия е предвидена за „специални обекти“. Съгласно Закона за горите, за общински обекти от първостепенно значение се допуска промяна предназначението на поземлени имоти в горски територии като приключването на процедурата е с влизане в сила на подробния устройствен план.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук