Сянка от Луната: Наблюдение на частично слънчево затъмнение организират в планетариума

На 25 октомври 2022г. (вторник) от България ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение. Наблюдението и заснемането му организира Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Джордано Бруно“ в Димитровград, съобщават от Общината. В него ще участват кръжочници от планетариума.

Наблюдението е достъпно от всяка точка на града, но задължително за гледане и снимане на Слънцето е използването на защитни филтри, които да предпазват очите. Подходящи за това са филтрите за електрожени и оксижени, които са плътни и пропускат много малка част от слънчевата светлина. Освен това не бива да се прекалява с продължително гледане дори и през филтри.

Характерни моменти на затъмнението:

– начало на затъмнението – 12.30 часа;

– максимална фаза на затъмнението –  13.41 часа;

– крайна фаза на затъмнението – 14.51 часа.

Частичното слънчево затъмнение на 25 октомври е последно за тази година. Явлението се получава, когато Слънцето, Луната и Земята се подредят в почти права линия. Луната закрива Слънцето и лунната сянка пада върху земната повърхност.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук