Със столове от Народния театър ще се уреди читалище от община Димитровград

Със столове от Народния театър в София ще има шанса да се уреди някое от читалищата в община Димитровград. На пръв поглед, звучи нереално, но още по-интересното е, че тези столове се намират на димитровградска територия от близо 70 години. Става дума за столовете, които са в театър „Апостол Карамитев“. Той е създаден през 1953 година с Указ на Държавния съвет на България.

В онези години жест прави Народният театър, който дарява част от първите си столове на театъра в Димитровград. Те са и до днес в салона му и са част от емоционалната памет. На тях са стояли Иван Вазов, цар Борис III и много други бележити личности и наши предци. Направени са от специален австрийски дъб, а дъговидните им облегалки помагат много за акустиката.

Театър „Апостол Карамитев“ се слави с най-добрата акустика от всички театрални сгради в България. Там обаче скоро ще започне ремонт и старите столове ще бъдат премахнати. Предвижда се монтирането на нови, като ще бъде редуциран броят им. Сега местата са 438 – 326 на партера и 112 – на балкона, като ще станат 243 на партера и 98 на балкона…

Столовете ще бъдат сменени, защото животът тече и се развива. Те обаче няма да бъдат изхвърлени. Ще бъде безотговорност, ако го допуснем, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Ще ги предоставим на някое читалище, като предстои да преценим на кое, допълни градоначалникът, който бе категоричен, че първите столове на Народния театър ще останат на територията на Димитровград.

Важно е да се отбележи, че на първи ред, на място №13, се намира столът на Апостол Карамитев. Табелка и лента са поставени на 17 октомври 2016 г., покрай церемонията по тържественото връчване на Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“. На тази дата е рождението на патрона на театъра в Димитровград, оставил дълбока следа в културата на България.

Проектът „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев” е на обща стойност  2 454 455 лв., от които 368 168 лв. са собствено съфинансиране. Дейностите по разработката са за 30 месеца и предвиждат цялостен ремонт на залата на театъра и всички функционални системи, при привеждането им в съответствие с всички европейски норми и изисквания за съвременна модерна театрална зала.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук