Съмнения за манипулации в санирането. Иво Димов с остър протест

контакти

Кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати протестни писма до Министъра на регионалното развитие и благоустройството, до Комисията по регионална политика, благоустройството и местно самоуправление в Народното събрание и до ръководството на Националното сдружение на общините в Република България. В тях той иска преразглеждане на процедурата за разглеждане и одобрение на блоковете за енергийно обновяване.

Община Димитровград има одобрени само две от общо 59 проектни предложения за сгради – едропанелно жилищно строителство (ЕПЖС) и тухлено строителство, по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, като останалите са оставени на изчакване в резервния списък и впоследствие собствениците ще трябва да дофинсират дейностите с 20%.

В писмата се казва:

Във връзка с горепосочената процедура Община Димитровград е одобрена за финансиране само на две сгради на обща стойност 2 052 523,05 лв., като максималният предвиден за нас бюджет е 30 000 000,00 лв. Община Димитровград е подала 59 проектни предложения за сгради ЕПЖС и тухлено строителство.

Много от енергийните одитори твърдят, че в докладите за енергийно обследване данните не са реални, фалшифицирани са, за да се получи по-голямо спестяване на вредни емисии и от там се вдигат точките на някои от кандидатите за саниране. Също така, се буди съмнение, че в някои от докладите се предвижда панелна сграда след саниране да достигне енергийна ефективност Клас А, което е практически невъзможно.

Също така спазени ли са чл.89 и чл.90 от Закона за енергийната ефективност, а именно: „Изпълнителният директор на агенцията упражнява контрол върху дейността на: проверка за валидността на входящите данни за сградата, използвани за издаване на сертификата за енергийни характеристики, както и на посочените в сертификата резултати.“

Така направеното класиране дава съмнения за манипулации в енергийните обследвания и предизвика единствено усещане за несправедливо наказание за хората, които вложиха лични средства и усилия с надежда за обновяване на домовете им.

 В тази връзка, моля да бъде извършена независима проверка от Камарата на енергийните одитори в Република България на всички подадени енергийни доклади и сертификати към тях по горепосочената процедура.“

Междувременно недоволство от решението на МРРБ изразяват и от други общини в страната, които също възнамеряват да го оспорват. Сред тях са Стара Загора, Бургас, Смолян и други.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук