Сълзите на Св. Лаврентий капят от небето. До 100 метеора в час тази вечер

През нощта на 11 август, събота, е пикът на метеорния поток Персеиди, твърдят астрономите. Очакванията са да падат до 100 метеора в час. Небесното явление, наричано през Средновековието „Сълзите на Свети Лаврентий“, е най-интензивно от 9 до 13 август, но продължава и на 14-и.
контакти

„Ако имате хубаво ясно време и добро тъмно небе, излезте навън малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или дори повече“, казва Бил Кук, учен в областта на метеорите в НАСА, цитиран от БТА. – „Това ще е доста добро шоу“, допълва астрономът.

Т. нар. Персеиди са един от най-големите метеорни дъждове, които могат да се наблюдават. Появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се създават, когато Земята се движи през полета от отломки, носещи се в космоса. Названието Персеиди идва от съзвездието Персей, тъй като метеорните траектории започват от неговата точка. Метеорният дъжд, наблюдаван сега идват от кометата Суифт-Тътъл – маса от лед и скали, изхвърляща отломки, докато обикаля Слънцето. Когато Земята минава край нея, изхвърлените частици попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви небесни гледки.

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване, твърдят познавачи. И, за да се проследи явлението, не е необходимо никакво оборудване. Наблюдението е най-добро от място извън града, където небето е чисто, без замърсявания на въздуха.  Препоръчителни са планината или пък отдалечено от населени места поле. Въпреки това, за да виждате по-ясно, трябва да дадете на очите си около половин час за адаптация към променените условия. Избягвайте да гледате мобилния си телефон по време на нощното наблюдение, тъй като това влияе на зрението, е друг съвет за пълноценно изживяване на момента.

Снимка от FelixMittermeier – pixabay.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук