Съкровища на библиотеката показват в Димитровград от понеделник

контакти

„От съкровищницата на библиотеката“ е наречено изложението на редки и ценни издания, които могат да се видят в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград от понеделник, 27 август. Най-старата от подбраните книги – „Ад“ на Данте Алигиери е на почти 140 години, издадена в София през далечната 1882-а. Ценен екземпляр на „Под игото“ на Иван Вазов се съхранява в димитровградската библиотека, издаден през 1890 г. Шестте тома на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език, са издадени през 1895 г. в Пловдив и ще бъдат показани в изложбата. Също така ще се видят „Миналото“ на Стоян Заимов от 1898 г. издадена в Пловдив, „Архив на Възрождението“ I и II том, София 1908 г., „Съчинения“ на Марин Дринов от 1909г., романът „Клетниците“ на Виктор Юго, издаден през 1897г. в Пловдив, както и издание от 1890 г. на историческия роман на Уолтър Скот „Айвънхоу“.

Фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г., като в него общите заглавия до момента са 381. Колекцията включва „Българска възрожденска книжнина“, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на класиците на българската и чуждестранна литература, информират организаторите на изложението.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук