СЪКРАЩЕНИЯ В ТЕЦ-А, ЗАПЛАТИТЕ НАДОЛУ?

контакти

За опасността от съкращения на работници в ТЕЦ „Марица 3“ или намаление на заплатите, или и двете, предупреди директорът „Връзки с инвеститорите“ в предприятието Юлиян Семерджиев. Те са възможни, след решение на Парламента за промени в Закона за енергетиката, предвиждащи 5% от приходите на всички производители на електроенергия да се отделят във фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Средствата ще послужат за покриване недостига на Националната електрическа компания /НЕК/, т нар. обществен доставчик.

Промените в закона ще се отразят пагубно. Приемаме ги като вид санкция. Категорично против сме от нас да се вземат тези 5%. Ние не работим пряко за обществения доставчик, изцяло на свободния пазар сме. Надяваме се Народното събрание да преосмисли решението си и да въведе диференциация. Тези 5% трябва да се вземат от работещите директно с НЕК предприятия, не от всички. Изпращали сме сигнали до Парламента, но отговор нямаме, коментира Семерджиев.

В ТЕЦ-а днес работници и ръководство излязоха на мълчалив протест. Оттам определиха ситуацията като предфалитна, усложнена и от скорошните протести на синдикатите, заради неизплащани системно заплати. Енергетиците подчертаха, че ще изчакат решението на Законодателя, за да решат дали да предприемат по-крайни действия.



Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук