Създадоха дрон по чертеж за вертолет на Леонардо да Винчи (видео)

контакти

В края на 80-те години на XV век Леонардо да Винчи скицирал в своя парижки ръкопис чертеж на едноместен вертолет, задвижван от „въздушен винт“. Може би сте виждали тези рисунки и сте се чудили дали такъв апарат някога би могъл да излети. Сега знаем отговора – италианският гений е бил прав, пише actualno.com.

Инженери на Университета на Мериленд от 2019 г. разработват и тестват хеликоптер, базиран на чертежи на Леонардо да Винчи като част от конкурс за дизайн. В крайна сметка членът на екипа Остин Прете е създал дрон, наречен Crimson Spin, реализирайки идеята на ренесансовия майстор.

Прете и колегите му били скептични в началото, но отношението им се променило, когато компютърната симулация, а след това 3D отпечатаният модел показали обещаващи резултати.

Ренесансовите строителни материали – дърво, естествени тъкани и кожа – са твърде плътни и тежки за летателни апарати, но съвременните дизайнери имат достъп до материали като алуминий, пластмаса, както и електрически двигатели, батерии и компютърни системи за управление, които направили възможно конструирането на въздушния винт.

Прете е успял да създаде устройство, чиито четири витла с форма на тирбушон се захранват от батерии и електрически двигатели, а не ръчно, както е предлагал Да Винчи. Чрез промяна на скоростта на въртене на витлата дронът може да се накланя и завива.

Вдъхновеният от Леонардо дрон може да излита и да се движи във въздуха, докато необичайните му витла генерират нехарактерен за дроновете шум, по-скоро като звук от работеща бормашина.

Изследователите отбелязват, че подобно устройство едва ли скоро ще може да доставя колети от Amazon или да снима на голяма надморска височина. Основното е, че механизмът на Да Винчи работи и в бъдеще, въз основа на неговата идея, е възможно да се създаде устройство, достатъчно голямо, за да превозва човек.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук