Съдът пусна спрян от РИОСВ инвестиционен проект на ТЕЦ „Марица 3“

контакти

С определение по частно административно дело № 589/2022г., Административен съд – Хасково е уважил жалбата на ТЕЦ „Марица 3“ АД и е отменил Решение № ХА-З-С/2022 от 19 май тази година, издадено от директора на РИОСВ – Хасково, стана ясно днес.

С това решение РИОСВ спря процедурата по административно производство за инвестиционното предложение на Централата за „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия от гориво биогаз на площадката на ТЕЦ „Марица 3“, до приключване на съдебно производство по административното дело за наложената Принудителна административна мярка /ПАМ/ – спиране дейността на горивната инсталация.

Повече от очевидно е, че реализацията на инвестиционното предложение не е свързано с дейността на горивната инсталация в частта котел ОР-380в за производство на електроенергия, чието действие е временно спряно с наложената ПАМ. Инвестиционното предложение пpeдвиждa закупуване, монтиране и експлоатация на отделна инсталация, в това число и горивна, която да използва различен вид гориво от използваното при горивната инсталация в частта котел ОР 380в, като единственото общо между двете инсталации е, че ще бъдат разположени на производствената площадка на „ТЕЦ Марица 3“ АД, пише в съдебното определение.

Считаме, че спирането на инвестиционното ни предложение бе извършено тенденциозно, а вероятно и под натиск. Дружеството загуби ценно време в обжалване, вместо в подготвителни действия по реализация на този проект. Предвижданията бяха инсталацията да използва биогориво /царевични стъбла и друга биомаса/ за производство на биогаз, чрез който ще се произвежда 100% чиста електроенергия, а също и ще се оползотворява значително количество гниеща по полетата и предизвикваща пожари биомаса. Проектът предвиждаше и разкриване на значителен брой нови работни места. За съжаление във времето през което процедурата бе спряна цените на подобен тип оборудване се повишиха значително. Въпреки административните пречки дружеството ще положи усилия проектът да бъде реализиран, кратко коментираха ситуацията от ТЕЦ-а.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук