Съдът отмени финансова санкция на Димитровград за 504 хил. лева

Община Димитровград спечели делото, заведено в Административен съд – Хасково, свързано с финансова корекция в размер на 504 369 лева. Както izvestnik.info първи писа, тя бе наложена от Управляващия орган по проект за предотвратяване на последиците от природни бедствия, по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, по който бе закупен многофункционален багер.

Наложената финансова корекция по проекта бе 100%, което предизвика остра реакция от страна на кмета на Димитровград Иво Димов. Преди няколко месеца той заяви, че пълна финансова корекция се налага, когато по даден проект не са изпълнени дейностите. В случая, нарушението е, че багерът не бил с 6 цилиндъра, а 4-цилиндров и е закупена допълнителна техника за него. И заради това се налага 100% финансова корекция, което бе определена от градоначалника като пълен абсурд.

Назначена независима експертиза се произнесе категорично, че машината и инвентара към него са много по-добри от заложеното по проекта – като параметри, обслужване, гаранционни срокове, много по-изгодни са за Общината и вършат същата работа.

Единственият ни недостатък е, че не сме уведомили писмено за промяната, коментира днес Иво Димов, изразявайки удовлетворението си от решението на съда.

Той допълни, че за посочения пропуск би приел минимална финансова корекция – от 5% например, но 100% е безумие. Надявам се занапред да няма подобни решения на Управляващи органи, защото това е в ущърб на гражданите и общините, заяви градоначалникът.

С произнасянето си съдът, освен че отменя наложената от Управляващия орган санкция, ответната страна в лицето на  Министерство на регионалното развитие и благоустройство трябва да заплати на Община Димитровград направените по делото разноски общо в размер на 3 251,54 лева. Решението може да бъде обжалвано пред  Върховния административен съд в 14-дневен срок, но предвид данните от експертизата, едва ли ще настъпи промяна, ако се стигне дотам.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук