Съдът отмени таксата за битови отпадъци за 2022 г. за град Димитровград и село Бодрово

Тричленен състав на Хасковския административен съд отмени Решение № 613 от 16.12.2021 г., прието от Общински съвет – Димитровград, в частта му по т.II, т.1 и т.2.1, с които е определен размерът на таксата за битови отпадъци (ТБО) за 2022 г. за населението на гр. Димитровград и с. Бодрово, съобщават от съда.

За да отмени решението в оспорените му части, съдебният състав е констатирал, че при приемането му са били допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, довели до ограничаване възможността на заинтересованите лица и в частност на жалбоподателя, за участие в производството.

Преди приемане на акта не са били обсъди предложенията и възраженията на заинтересованото лице. Това е довело и до нарушение на материалния закон, доколкото обсъждането на предложенията и възраженията е могло да доведе до постановяване на административен акт с различен правен резултат, се посочва в съденото решение.

Магистратите приемат и че в нарушение на чл. 7, чл. 1 от Закона за местните данъци и такси, ТБО за гр.Димитровград и с.Бодрово е била определена при размер на разходите, надхвърлящ необходимия за покриване на материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугите събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината.

В решението се посочва също, че по делото е било установено, че за част от разходите по ТБО са били заложени отчисления за ДДС, в нарушение на чл. 3, ал. 5 от Закона за данъка върху добавената стойност. Съгласно тази разпоредба, местните органи не са данъчно задължени лица що се касае до събраните суми от такси, поради което и не следва да начисляват ДДС за предоставянето на услугите по ТБО, посочват още съдебните магистрати.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук