Съдът отмени таксата за битови отпадъци за 2023 г. за Димитровград и за село Бодрово

контакти

Административен съд – Хасково отмени таксата за битови отпадъци за 2023 г. за град Димитровград и за село Бодрово, съобщават оттам и посочват:

Тричленен състав на Хасковския административен съд отмени Решение № 916 от 22.12.2022 г. на Общински съвет – Димитровград, в частта му по раздел II, т.1 и т.2, подт. 2.1., с които е определен размерът на таксата за битови отпадъци за 2023г. за населението на гр. Димитровград и с. Бодрово.

За да отмени решението в оспорените му части, съдебният състав е констатирал, че е било допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, изразяващо се в ограничаване възможността на жалбоподателя за участие в производството, тъй като преди приемане на акта не били обсъдени подадените от него възражения и искане.

Съдът е приел, че нарушението на процесуалните правила е довело и до нарушение на материалния закон, доколкото от обсъждането на постъпилите възражения и искане е могло да последва постановяване на административен акт с различен правен резултат.

Магистратите приемат и че общинският съвет е определил по-висок размер на таксата от необходимия такъв за покриване на материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Също така, в противоречие с чл. 3, ал. 5 от ЗДДС и член 13, параграф 1 от Директива 2006/112 в план-сметката били заложени разходи за предоставяне на услугите, формиращи таксата, с отчисления за ДДС.

В решението се посочва също, че незаконосъобразното били определени разходите по дейностите сметосъбиране и транспортиране, предвид калкулиране на същите на база предвидените в план-сметката всички налични съдове тип „Бобър” и тип ”Кофа”, в това число и тези, които са били заявени индивидуално. Това на практика води до задължаване населението на гр.Димитровград да заплаща таксата и за индивидуално заявените съдове, а същите е следвало да бъдат изключени, доколкото ТБО за тях се заплаща по друг ред и от конкретни лица, посочват съдиите.

Съдът е приел също, че незаконосъобразно в разходната част на план-сметката за гр.Димитровград и с.Бодрово била включена 10% печалба в полза на външните изпълнители на обществени поръчки за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук