Съветниците ще подават имуществени декларации и декларации за съвместимост

Кметовете на кметства също ще подават декларации за имущество

Общинските съветници ще трябва да подават имуществени декларации пред Сметната палата съвсем скоро. Ще трябва да подават и декларации за съвместимост, но от следващия мандат. Това коментира днес след сесията в Димитровград председателят на ОбС Гергана Кръстева. Думите й бяха във връзка приетия на 23 януари Закон за предотвратяване на корупцията и предотвратяване на незаконно придобито имущество.

Веднага след приемането на закона, на страницата на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се посочва, че до 23 април съветниците трябва да подават такива декларации.

Настана суматоха в цяла България, коментира Кръстева. Допълни, че председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и представител на Патриотите внесли предложение, че декларациите за несъвместимост ще се подават от съветниците от 1 декември 2019 г., т. е. от новия мандат.

Несъвместимостта се отнася до съветник, който има участие във фирма или фирми като едноличен собственик, като съдружник, акционер, управител…, които от своя страна имат договори с Общината, в която въпросният е общински съветник, или с общински предприятия или с такива, в които Общината има участие.

Тази несъвместимост няма да действа за нашия мандат. В много общински съвети хората са си прехвърлили вече дяловете, но са избързали. Създаде се напрежение, защото една институция казва едно, законът друго. Един невероятен хаос в цяла България, подчерта още веднъж Гергана Кръстева.

Освен описаните декларации, общинските съветници по новия закон са задължени да подават декларации за имуществото си. Те не са отпаднали. Тази декларация до момента бе подавана единствено и само от председателя на ОбС до Сметната палата. В момента, след като вече е приет новият закон,тези декларации ще бъдат подавани и от общинските съветници. Това ще стане след като бъде утвърден образец, което трябва да стане до 23 април. Декларациите се подават до  Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемаме на незаконно придобито имущество в София.

А местните комисии, които са сегашните комисии за конфликт на интереси, ще приемат декларациите за имуществото на всички кметове на населени места в съответната община.

В тези декларации съветниците и кметовете посочват личното си имущество към момента на декларирането, имуществото на своите съпрузи и имуществото на непълнолетни деца. Под имущество се разбира – недвижимо такова, коли, банкови сметки, кредитни задължения.

Препоръката към тях е да си направят справка в Агенцията по вписванията, защото могат да забравят някоя нива или автомобил, например. Досега, при забравяне, се стигаше до директна проверка от НАП. Сега изменението е, че се дава 14-дневен срок за изправяне на евентуална нередовност. Това обобщи Гергана Кръстева. Обърна се към колегите си в ОбС, обяснявайки, че ще ги уведоми, когато има такива образци на декларации, за да могат да попълнят, когато му дойде времето.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук