СЪБИРАТ ПОДПИСИ ЗА ЯСНОТА НА МЕДИЙНАТА СОБСТВЕНОСТ. ДА СЕ ВКЛЮЧИМ!

Задачата да съберат 1 милион подписи са си поставили от Европейската инициатива за медиен плурализъм, което трябва да стане до 18 август 2014 г. Това е коалиция между „Европейски алтернативи“ и „Международен алианс на журналистите“. Тя популяризира идеята, че европейските институции трябва да защитят правото на свободна, плуралистична информация. Европейската гражданска инициатива е нов инструмент на демократично участие, въведен от април 2012 г. от Лисабонския договор който позволява на коалиции на гражданското общество да съберат онлайн и на хартия 1 милион подписи в поне 7 държави от ЕС, които да представят на Европейската комисия, за да се инициира законодателен процес.

Настояваме ЕК да изработи Директива за защита на медийния плурализъм, както и хармонизиране правилата на националното законодателство, заявяват от Европейската инициатива за медиен плурализъм. Сред исканията им са: предотвратяване концентрацията на медийната собственост и контрола върху рекламата; гаранция за независимост на органите за медиен надзор; дефиниция на конфликт на интереси, за да се предотврати практиката медийни олигарси да заемат високи политически постове; ясна европейска система за мониторинг.

Освен събирането на подписите, за всяка една държава членка си има и квота. За България минималният брой поддръжници, регистрирани пред 1 юли 2014, трябва да бъде 13500. За регистрираните след тази дата регистрираните поддръжници трябва да бъдат 12750.

Това не е поредната подписка, а официално упражняване на демокрацията отдолу-нагоре, смятат организаторите. Според тях, подписвайки се, защитавате медийната свобода, като парафът е защитен. Повече за инициативата вижте ТУК.

 

ЕТ „Тери Стил“  – Димитровград търси шивачки с умения за работа на права и покривна машини, оверлог. Справки на телефони: 0887/237 173 и 0887/517 347

olea-625-50 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук