Събираме се край бъдника довечера и трапезата с постни ястия

По традиция, тази вечер семейството се събира край огнището, в което гори бъдникът. Обикновено той се прави от дъбово или крушово дърво. То трябва да гори цялата нощ, за да симовлизира с топлината и светлината си раждането в света на Христос.

В съвременните условия малко хора могат да сътворят обичая на Бъдни вечер. Като символ на бъдника може да се приеме горящата празнична свещ на масата, около която са подредени ястията. Те трябва да са постни и нечетен брой, сред които варено жито, фасул, сарми, орехи, вино…, които се прикадяват с тамян и се прочита молитва. Характерна е питата, в която се скрива паричка. Вярва се, че на когото се падне, ще бъде щастлив през цялата година. След приключване, трапезата не се вдига, защото повелята е, че починалите близки могат да дойдат на вечерята.

Именици на Бъдни вечер са Евгени, Евгения, Женя, Жеко, Малин и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук